19 juni, 2017

sova med tigrar.

I helgen var jag och Johan på jakt efter ettårspresent till Ebbe. Letade efter fina leksaker i trä och var bättre att leta än hos AB Småland? Vi hittade en fin grej där men den kan jag visa sen när födelsedagen har varit (tänk om Ebbe går in här och läser liksom). MEN jag hittade även det här superfina påslakansetet i linne! Helt fantastiks fint ju! Varför det inte fanns i stor version också är en gåta. Exakt såna vill ju vi också ha i vår säng. Att sova bland lejon vill väl vem som helst!?

16 juni, 2017

På besök hos Elsa.

I lördags befann jag mig i Stockholm för att vara med på en av mina bästa vänners möhippa. En av aktiviteterna mellan allt champagnedrickande, skratt och skvaller var ett besök hos fina, fina Elsa Billgren. Hon tog emot oss med ett varmt leende i sin ateljé på Konstakademien. Att kliva in där var lite som att kliva in i en annan tid…

Elsa berättar passionerat om alla sina klänningar, när de är ifrån, vilka som kan ha haft dem och vad som är typiskt för de olika tidsepokerna. Det fanns tyll och spets i alla hörn och alla bar på sin historia. Så himla häftigt!

Sen var det dags för bruden att börja prova. Känslan att få på sig historiens vingslag måste vara fantastisk. Speciellt när man har någon som Elsa som kan berätta om plagget under tiden. Håret piffades och vi skålade lite mer i bubbel och kände oss som vi var med i någon slags film medan värmen utifrån kom in och musiken från den gamla skivspelaren letade sig ut genom fönstret.

Fina detaljer överallt! Skulle hon gifta sig i New York skulle nog ovan dress passa bra men inte på en strand på Zanzibar där Linas bröllop ska äga rum.

Elsa berättade om sin äldsta klänning som var över hundra år gammal. Känslan att hitta en sån gammal goding på en secondhandbutik! Elsa berättade att de flesta klänningarna bara ”kom till henne”. Många skänker sina klänningar och skickar ibland med kort på sig själva från bröllopsdagen tillsammans med långa historier.

Bara axlar och tunt tyg, spets och meterlånga tyger med släp. Romantiskt så det räcker och blir över.

Elsa plockar fram klänning, efter klänning och berättar och visar medan vi lyssnar, känner och säger åååååhh, aaaahh!

Vi tog polaroidbilder på alla klänningarna, passade fint ihop med den gamla känslan tycker jag.

Tack för en inspirerande eftermiddag Elsa! 

SparaSpara

3 juni, 2017

Hörte Brygga.

I går bestämde vi oss för att packa in ungar och täcken i bilden för att köra ner till Beddinge Strand där Johans föräldrar har sin sommarstuga. Ett stenkast från stugan liggen den smått magiska plasten Hörte Brygga.

Vi har varit där många gånger och ätit lunch men nytt för i år var den lilla lanthandeln som ligger i anslutning till restaurangen.

Allt är närodlat och härligt på alla vis. Jag skulle kunna tänka mig att flytta in eller ha ett bröllop där (om jag nu inte redan var gift) vilket det skulle hållas på lördagen. Tänk att gifta sig där på bryggan och sen ha en fest i lanthandeln. Drömmigt värre.

Allt från lyxiga vinäger- och oljeflaskor till kolor finns att hitta. En objuden gäst i form av en svala fanns också där. Man fattar ju hur svalan tänker – gör dom det så mysigt där inne så får dom ju skylla sig själva.

Superfina skinnförkläden och koppar, tvålar och posters fanns också.

Ni förstår ju. Nybakat bröd bröd och färska grönsaker i massor. Det blir ju så mycket roligare att handla då.

Anledningen till att vi åkte dit just i fredags var att det var premiär för lanthandelns pizzakasse.

I kassen låg det ingredienser till två stycken pizza bianco men surdeg från Söderberg & Sara, yougurt från Elsekjell, fänkålssalami (eller brie för oss som inte äter kött), svamp från Saxtorp, tomater från Orelund, västerhavsost från Thise och rapsfrön från Gunnarshög.

Det blev SÅ. HIMLA. GOTT. Och trevligt dessutom att få göra pizzan själv. Hämtpizza på nytt vis liksom.