16 juni, 2017

På besök hos Elsa.

I lördags befann jag mig i Stockholm för att vara med på en av mina bästa vänners möhippa. En av aktiviteterna mellan allt champagnedrickande, skratt och skvaller var ett besök hos fina, fina Elsa Billgren. Hon tog emot oss med ett varmt leende i sin ateljé på Konstakademien. Att kliva in där var lite som att kliva in i en annan tid…

Elsa berättar passionerat om alla sina klänningar, när de är ifrån, vilka som kan ha haft dem och vad som är typiskt för de olika tidsepokerna. Det fanns tyll och spets i alla hörn och alla bar på sin historia. Så himla häftigt!

Sen var det dags för bruden att börja prova. Känslan att få på sig historiens vingslag måste vara fantastisk. Speciellt när man har någon som Elsa som kan berätta om plagget under tiden. Håret piffades och vi skålade lite mer i bubbel och kände oss som vi var med i någon slags film medan värmen utifrån kom in och musiken från den gamla skivspelaren letade sig ut genom fönstret.

Fina detaljer överallt! Skulle hon gifta sig i New York skulle nog ovan dress passa bra men inte på en strand på Zanzibar där Linas bröllop ska äga rum.

Elsa berättade om sin äldsta klänning som var över hundra år gammal. Känslan att hitta en sån gammal goding på en secondhandbutik! Elsa berättade att de flesta klänningarna bara ”kom till henne”. Många skänker sina klänningar och skickar ibland med kort på sig själva från bröllopsdagen tillsammans med långa historier.

Bara axlar och tunt tyg, spets och meterlånga tyger med släp. Romantiskt så det räcker och blir över.

Elsa plockar fram klänning, efter klänning och berättar och visar medan vi lyssnar, känner och säger åååååhh, aaaahh!

Vi tog polaroidbilder på alla klänningarna, passade fint ihop med den gamla känslan tycker jag.

Tack för en inspirerande eftermiddag Elsa! 

SparaSpara